Wyrób wędlin w domu

Moda na własne wyroby trwa nadal. Od kilku lat zauważalna jest większa dbałość o to, co znajduje się w naszym menu. Warto wybierać zdrową i nieprzetworzoną żywność, aby jak najlepiej zadbać o swoje zdrowie. Wiedzą o tym również właściciele lokali gastronomicznych – coraz więcej restauracji oferuje wędliny własnego wyrobu. Co jest potrzebne do takiej produkcji?

Od kilku lat rozwija się zainteresowanie tzw. zdrową żywnością – ekologiczną, nieprzetworzoną, naturalną. Trend ten oznacza unikanie konserwantów i sztucznych dodatków, a spożywanie tego, co naturalne i korzystne dla organizmu – jak domowe sery czy wędliny własnej produkcji.

Moda na zdrowe odżywianie

Wielu z nas samodzielnie wykonuje liczne produkty spożywcze – m.in. sery i inne produkty z dziedziny nabiału, chleby, produkty wegetariańskie i bezglutenowe czy też mięsa i wyroby z nich, jak np. wędliny. Również liczne restauracje rezygnują z masowo produkowanych mięs i wędlin na rzecz wiejskich produktów.

Chcąc zająć się samodzielnie taką produkcją, trzeba najpierw znaleźć źródło z dobrej jakości mięsem. Jeśli w okolicy są gospodarstwa rolne, ew. hale targowe, warto się tam udać. Zawsze najlepszym wyborem będzie świeże mięso od sprawdzonego dostawcy.

Wyrób wędlin na potrzeby restauracji

Wilk do mięsa oraz nadziewarka to podstawowe produkty do produkcji kiełbas. Można szybko zmielić wybrane mięsa i własnoręcznie uformować kiełbasę wypełnioną ulubionym farszem. Wydajny i solidnie wykonany wilk sprawdzi się nie tylko w domu, ale i w lokalu gastronomicznym, gdzie będzie zdecydowanie eksploatowany. Musisz też zainwestować w kilka innych sprzętów – jak nadziewarka do kiełbas, pakowarka próżniowa, szynkowar i drobne akcesoria.

Nadziewarka do kiełbas

Wilk do mięsa to jedno z niezbędnych urządzeń do produkowania różnych wyrobów z mięsa. Przyspieszy i usprawni pracę, pozwoli uzyskać idealne zmielone mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe itd. Ważna jest też profesjonalna nadziewarka do kiełbas, gdyż przyda się w przygotowywaniu również innych wędlin. Do wyboru jest wiele modeli – część z nich zapewnia też dodatkowe funkcje, np. mogą pełnić rolę maszynki do mielenia.

Dodatkowe akcesoria

Rodzajów wędlin, jakie możesz wykonywać, jest wiele – od naszej oferty zależy dobór całego sprzętu i drobniejszych akcesoriów. Zwykle potrzebne są np. jelita lub woreczki (osłonka dla wędlin), lejek, siatka ze specjalnego sznurka spożywczego, sól peklowa, przyprawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here