Tradycyjne wyroby wędliniarskie, np. kiełbasy, karkówki i szynki, są najbardziej popularne wśród Polaków. Ponad 40 proc. konsumentów uważa je za zdrowe. Wędliny ogólnie są jednymi z najchętniej kupowanych produktów spożywczych.
Trend na żywność nieprzetworzoną
Wędliny od lat są jednymi z najchętniej i najczęściej kupowanych produktów żywnościowych w polskich gospodarstwach domowych. Tradycyjne szynki, kiełbasy, karkówki, pasztety itd. są najbardziej popularne wśród Polaków. Aż 70 proc. Polaków[1] kupuje wędliny kilka razy w tygodniu.
Od kilku lat można jednak zaobserwować nowy trend konsumencki – m.in. wzrost zainteresowania żywnością nieprzetworzoną, ekologiczną, jak najbardziej naturalną, bez konserwantów, sztucznych dodatków jak glutaminian sodu czy syrop glukozowo-fruktozowy.
Chętniej kupujemy chleby na zakwasie z niedużych piekarni, owoce i warzywa na straganach czy też wędliny na wagę z niewielkich masarni, chętnie też przygotowuje je własnoręcznie. Wystarczy kilka sprzętów, np. nadziewarka do kiełbas, aby rozpocząć własny wyrób. W końcu domowa kiełbasa jest symbolem polskiej kuchni – jej smak i zapach są niepowtarzalne. Wyjątkowo smakuje przygotowywana z kilku gatunków mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny.
Własny wyrób – czego potrzebujesz?
Sporo cierpliwości, wprawa i kilka sprzętów wystarczą, aby rozpocząć przygodę z wędzeniem, np. boczków, kiełbas i karkówek. Przygotowanie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne kiełbas – trzeba kupić kawałek ładnego mięsa i po kilku dniach można przygotowywać kanapki z pyszną wędliną. Domowe wyroby zyskują coraz większą popularność, bo dokładnie wiemy, co jemy.
Przygotowujemy domową szynkę i kiełbasę
Jeśli mamy już wybrany ładny kawałek mięsa, należy przygotować solankę – do 10 litrów wody zagotowanej z przyprawami (np. pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i czosnkiem) dodajemy kilogram peklosoli, łyżkę cukru oraz 5 gramów nominy. Następnie nastrzykujemy solanką mięso. Proces peklowania może być inny, ale wtedy może trwać nawet ok 10-14 dni.
Kiełbasa powinna leżeć w ciepłym dymie około 3-4 godziny, a następnie trzeba ją odparzyć w gorącej wodzie. Kiełbasy warto wędzić przede wszystkim na drewnie z drzew liściastych i owocowych.
Jakie sprzęty będą potrzebne, aby zacząć?
Przede wszystkim warto też zaopatrzyć się w kilka sprzętów i skompletować praktyczne akcesoria. Wbrew pozorom, aby rozpocząć domowy wyrób wędlin, nie potrzeba wiele dodatkowego sprzętu.
Może to być m.in. maszynka do mięsa (ręczna lub elektryczna), wielofunkcyjny robot kuchenny, nadziewarka do kiełbas (elektryczna lub korbowa), szynkowar, lejki (tuby) do nadziewania, igła do nastrzyków, szynkowary, folia spożywcza, nastrzykiwarki, mieszałka, sztuczne osłonki lub naturalne jelita, sznurki wędliniarskie, przyrządy pomiarowe (np. termometr do mierzenia temperatury wewnątrz szynki czy polędwicy, areometr itp.), waga kuchenna, dobrej jakości noże, moździerz kuchenny, deska do krojenia. Można też kupić lub zbudować wędzarkę, jeśli mamy na nią miejsce. Popularne są wędzarki ogrodowe lub balkonowe.
Mięso na domowej roboty szynkę można przygotować w 2-4 dni. Trzeba wybrać konkretny i ładny kawałek – szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę, boczek, peklosól, a także przygotować składniki na zalewę (np. pieprz, sól, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy), siatkę lub przędzę wędliniarską.
___
[1] Według badań GFK.