Podczas dobierania sprzętu do gotowania, zwróć uwagę przede wszystkim na materiał i jakość wykonania. Ma to ogromne znaczenie nie tylko dla efektywności pracy, ale też zdrowia gości. Poniżej kilka praktycznych wskazówek.
Garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej
Najlepszym wyborem będą praktyczne i estetycznie wyglądające garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej wysokiej jakości. Są one wytrzymale i sprawdzą się nawet w trudnych warunkach panujących w profesjonalnej kuchni gastronomicznej. Wielowarstwowe dno przyczyni się do zużycia mniejszej ilości energii, czyli także do zredukowania kosztów za prąd.
Na co zwrócić uwagę, wybierając garnki?
Każdy garnek gastronomiczny może mieć nieco inne przeznaczenie – jeden służy do gotowania szparagów, drugi makaronu, inny rosołu itd. Mimo to wszystkie powinny być wytrzymałe i łatwe w pielęgnacji, a także zapewnić bezproblemowe użytkowanie. Poza materiałem, z którego garnki są produkowane, weź pod uwagę także inne czynniki.
Pojemność. W dużych lokalach gastronomicznych i w mniejszych barach, firmach cateringowych, bistrach itd., warto zwrócić uwagę na pojemność naczyń. Garnki o pojemności około 20-30 litrów sprawdzą się w niewielkich lokalach. Do dużych restauracji, gdzie ilość przygotowywanych codziennie potraw jest znacznie większa, dobry będzie garnek o pojemności nawet 88 litrów. Warto zainwestować w kompletny zestaw obejmujący garnki niskie, średnie i wysokie.
Funkcje/przeznaczenie. Na rynku są też garnki specjalistyczne, przeznaczone do gotowania konkretnych produktów, np. garnki do szparagów, zup i sosów, małży, muli, z płaszczem wodnym, trójwarstwowe parowary, termoizolacyjny, do kąpieli wodnych, pierogów, kopytek, makaronu itd. Zależnie od rodzaju serwowanej kuchni należy dobrać też garnki specjalistyczne, gdyż nie wszystkie będą niezbędne w każdym lokalu.
Materiał i jakość wykonania. Ogromne znaczenie ma także materiał wykonania. Na rynku jest wiele garnków z tworzyw niskiej jakości, które nie nadają się do użytkowania przez kilka lat, gdyż szybko się zużywają. Warto zainwestować od razu w dobrą jakość i wybrać profesjonalne garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Można je intensywnie wykorzystywać bez obaw, że po jednym sezonie czeka nas wymiana. Wielowarstwowe dno i właściwa grubość ścianek gwarantują trwałość sprzętu i mniejsze zużycie energii.
Poza tym ważne jest też, aby garnki gastronomiczne nie miały nagrzewających się uchwytów, dobrze przewodziły ciepło i były łatwe w czyszczeniu.