Dieta ketogeniczna ogranicza spożycie węglowodanów. Czym one są? Jaki jest ich podział? Które węglowodany są ważne dla organizmu? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Czym są węglowodany?
Węglowodany są nazywane potocznie cukrami lub sacharydami. Są to organiczne związki chemiczne, które składają się z węgla, wodoru i tlenu. Są podstawowym źródłem energii u człowieka. W przypadku braku węglowodanów nasz organizm nadal będzie czerpał energie wykorzystując pozostałe makroskładniki. Aby zapewnić organizmowi niezbędne „paliwo” organizm będzie sięgał do rezerw w postaci nagromadzonego tłuszczu.
Węglowodany proste i złożone
Węglowodany dzielą się na cukry proste i cukry złożone. Cukry proste składają się z jednej, dwóch lub trzech cząsteczek, których trawienie jest szybsze. Do cukrów prostych zaliczamy: fruktozę, glukozę i galaktozę. Natomiast cukry złożone składają się z wielu cząsteczek, których trawienie w organizmie zajmuje dłuższy okres czasu. Do węglowodanów złożonych zaliczamy: skrobie, glikogen, celulozę. Cukry proste dają nam zastrzyk energii na krótki czas, po którym znów poczujemy głód i będziemy chcieli sięgnąć po kolejną dawkę cukru. Natomiast węglowodany złożone dają nam energie na dłużej.
Czym jest indeks glikemiczny?
Przy wyborze produktów żywnościowych warto zwrócić uwagę na indeks glikemiczny, który oznacza procentowy wzrost glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Powinniśmy wybierać produkty z niskim indeksem glikemicznym, czyli te których wartość IG wynosi mniej niż 50.
Ciekawostką jest to, że im produkt jest bardziej rozgotowany tym większy zawiera indeks glikemiczny. W takim przypadku powinniśmy przede wszystkim postawić na surowe warzywa. Wysoki indeks glikemiczny zawierają m.in. banany i ziemniaki. Są to produkty, które powinniśmy omijać szerokim łukiem.
Wpływ nadmiaru węglowodanów na zdrowie człowieka
W przypadku braku dostarczania węglowodanów do organizmu zdrowe komórki człowieka będą się żywic z tłuszczy. Jednak tej zdolności nie posiadają komórki nowotworowe, które żywią się tylko z dostarczanych do organizmu cukrów. Dieta ketogenna przyczynia się do hamowania rozwoju komórek nowotworowych do organizmu poprzez ograniczenie spożywania węglowodanów. Natomiast spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów prowadzi do otyłości, ponieważ jego nadmiar przekształca się w tkankę tłuszczową. Zbyt duża ilość węglowodanów prowadzi również do cukrzycy.
Organizm człowieka jest tak skonstruowany, że w przypadku braku węglowodanów zaczyna czerpać energie z innych źródeł. Węglowodany są tym makroskładnikiem, który można zastąpić. Nie są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, w przeciwieństwie do białka i tłuszczy, które są niezbędne dla organizmu.
Dieta ketogenna a węglowodany
Aneta z portalu ketowariatka.pl promuje zasady diety ketogenicznej, która ogranicza spożycie węglowodanów, ale ich całkiem nie eliminuje. Powinniśmy spożywać ok. 30g węglowodanów na dobę. Poprzez to wybieramy takie produkty zawierające węglowodany, które są zdrowe dla organizmu i zawierają błonnik. Do tych produktów zaliczamy przede wszystkim: zielone warzywa, orzechy. Natomiast szerokim łukiem omijamy spożywanie takich produktów jak: chleb, mąka, ziemniaki. Musimy zwróci także szczególną uwagę na owoce ze względu na zawarte w nich cukry proste. Owoce, które możemy wybrać to owoce leśne i maliny, które zawierają również niski indeks IG.