Centrum wina, czyli gdzie kupować wino

Osób, które w naszym kraju mają dużą wiedzę na temat wina tak naprawdę jest bardzo niewiele. Ten szlachetny trunek przez co najmniej kilkadziesiąt lat nie cieszył się w Polsce zbyt dużą popularnością. Ostatnio jednak sytuacja ulega zmianie. Można zauważyć, że przybywa osób, które cenią wino. Pojawia się jednak pytanie: gdzie wybrać się na zakupy?

Kupuj w dobrych sklepach

 Wybór win jest niezwykle bogaty. Do tego można go kupić zarówno w marketach, jak i w mniejszych lub większych sklepach internetowych. Osoby, których wiedza na temat win jest bardzo mała, powinny robić zakupy w tych sklepach, w których można liczyć na pomoc sprzedawcy. Przykładem takiego sklepu jest Centrum Wina. Sklep oferuje wina pochodzące z 50 największych regionów winiarskich. Wspólnie ze sprzedawcami z Centrum Wina możemy poznawać wina na różne sposoby, na przykład wędrując poprzez poszczególne kraje i regiony.
Zanim kupisz wino

Najprościej wina można podzielić na:
– czerwone;
– białe;
– różowe.
 Do produkcji win czerwonych wykorzystywane są odmiany czerwonych (zwanych czarnymi) winorośli. Rozpiętość barw czerwonego wina jest bardzo szeroka. Znaleźć więc można wino barwy czarno-czerwonej, rubinowej, purpurowej, wiśniowej, ceglastej. Do tego w kieliszku mogą pojawić się fioletowe, ceglaste lub granatowe refleksy. Wina czerwone wyróżniają się intensywnym smakiem i aromatem. Warto pamiętać, że wina czerwone, które długo leżakowały należy otworzyć co najmniej trzydzieści minut przed podaniem. Warto też pamiętać, że nie wszystkie wina możemy długo przechowywać. Kupując je w dobrym sklepie, na pewno zostaniemy poinformowani, jaki potencjał starzenia się ma wybrane przez nas wino. Wina białe są bardziej delikatne niż czerwone. Wiele osób może jednak być rozczarowanych: w porównaniu z czerwonymi są bardziej kwasowe. Ich potencjał starzenia się w większości przypadków jest mniejszy niż win czerwonych. Wina różowe produkowane są z tych samych odmian winorośli co wina czerwone. Maceracja moszczu trwa jednak krócej, skórki nie zdążą moszczu zabarwić na mocny czerwony kolor. Jeżeli chodzi potencjał starzenia się win różowych, to jest on wyjątkowo krótki. Nie powinno się ich przechowywać dłużej niż 3 lata od zabutelkowania.

Informacji o tym, jakie wino pasuje do danej potrawy, w jakiej temperaturze powinno być serwowane, ale też o tym, jaki jest potencjał jego starzenia powinien udzielić nam sprzedawca. Warto więc kupować wino w dobrych sklepach, w których na taką pomoc ze strony sprzedawcy klienci mogą liczyć jak np. Faktoria Win a la Carte.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here